02
Jul
2019

10 tips om je woning slim te koelen

10 tips om je woning slim te koelen

Een airco presenteert een forse rekening niet enkel in aankoop, maar ook in verbruik. Een huis met 1 °C afkoelen kost immers drie keer meer energie dan het met 1 °C opwarmen. Moet je deze zomer dan zitten zweten en puffen? Natuurlijk niet. Er bestaan nog andere manieren om de warmte te bestrijden.

1. Hou overdag alles potdicht

De grootste fout die veel mensen maken, is dat zij tijdens de heetste uren van de dag de deuren open zetten. Want hierdoor komt er warme lucht in huis, terwijl de warme lucht van buiten net buiten moet blijven. Sluit daarom alle ramen en deuren van zodra de zon 's ochtends op je huis straalt, en hou die de hele dag zorgvuldig dicht. Heb je geen screens of rolluiken, sluit dan ook de gordijnen of overgordijnen aan de kant waar de zon staat.

2. Zorg ’s nachts voor voldoende verkoeling

Tijdens de koelste uren, tussen 2 en 6 uur ’s ochtends, is het belangrijk dat je huis goed kan verluchten. Dat gaat het snelst door tocht te creëren. Dat doe je door minstens twee ramen open te zetten, liefst verscheidene ramen op verschillende verdiepingen. Om inbrekers buiten te houden, bestaan er raamgrendels die ventileren mogelijk maken zonder je veiligheid in gevaar te brengen. Wil je geen muggen in huis, voorzie dan muggenramen.
Zet ook de binnendeuren open. Zo kan de koele nachtelijke buitenlucht door je woning heen blazen. Dat helpt om de warmte uit je huis te drijven en de wanden en de vloer af te koelen.

3. Plaats buitenzonwering

Nog een efficiënte maatregel om oververhitting te vermijden, is de installatie van buitenzonwering aan het grootste raam op het zuiden, of aan het raam dat uitgeeft op het terras. Systemen voor buitenzonwering (rolluiken, uitvalschermen, luifels, screens…) zijn duurder dan binnenzonwering, maar ze hebben het voordeel dat ze de zonnestralen tegenhouden nog vooraleer die zich doorheen het glas een weg hebben kunnen banen. Binnenzonwering schermt pas af nadat de zonnestralen het glas al hebben opgewarmd. Heel comfortabel zijn luifels en schermen die je elektrisch kan bedienen. Als je geen buitenzonwering hebt, kan je op hete dagen aluminiumfolie aan de buitenzijde van het
raam hangen.

4. Overweeg zonwerend glas

Wanneer een zonbeschenen gevel voor 50% uit gewoon, niet-zonwerend dubbel glas bestaat, dan kan bij een buitentemperatuur van 25 °C de temperatuur binnenshuis al snel oplopen naar 35 tot 40 °C. Zonwerende beglazing kan dat helpen tegengaan. Dit glas heeft op een spouwzijde van het buitenglasblad een onzichtbare coating die twee keer zoveel zonnewarmte tegenhoudt als gewoon dubbel glas. Zonwerend glas is vooral interessant voor ramen op het oosten en het westen. Die krijgen in de zomer twee keer meer zonnewarmte te verduren dan ramen die op het zuiden zijn georiënteerd.

Voor bestaande ramen, lichtstraten, veranda’s en dakkoepels kan zonnewerende glasfolie van nut zijn. Zonwerende folie wordt aan de binnenzijde op de ruiten vastgekleefd en kan de binnentemperatuur doen dalen met 5 tot 7°C.
LET OP: als je aluminiumfolie aan de binnenzijde van je raam bevestigt, kan je een thermische breuk veroorzaken doordat de lucht tussen je vensterglas en de folie veel warmer is dan de omgevingstemperatuur. NIET DOEN.

5. Plant bladverliezende bomen of struiken

Ook loofbomen of hoge bladverliezende struiken niet ver van de ramen op het zuiden hebben een afkoelend effect. In de winter laten ze het zonlicht door, terwijl ze het in de zomer zullen tegenhouden. Als je geen boom kan planten, overweeg dan om op strategische plekken een traliewerk te bouwen en daar een goed geleide blauweregen of druivelaar over te laten groeien.

6. Verander de kleur van je plat dak

Als de zon hard schijnt, kan een plat dak al snel 70 °C warm worden. Om oververhitting te vermijden, kan je het hele dak bedekken met kleine plantjes. Zo loopt de temperatuur niet hoger op dan 30 °C. Dat scheelt maar liefst 40 graden.

Hoge temperaturen onder een plat dak kan je ook afzwakken door je plat dak goed te isoleren en vervolgens te bedekken met witte keitjes.

7. Isoleer de muren en de zolder

Een huis met goed geïsoleerde muren en een goed geïsoleerde zolder zal bij warme temperaturen altijd frisser blijven dan een huis dat slecht is geïsoleerd

8. Bouw je een stuk bij? Doe het dan met zware materialen

Zware materialen zoals baksteen en beton hebben de capaciteit om tijdens de zomer de warmte op te slaan en die ’s avonds, wanneer de buitentemperatuur is gezakt, maar geleidelijk weer af te geven. Zo warmt je woning overdag niet te snel op en blijft de
binnentemperatuur binnen de perken.

9. Investeer in een goede ventilator

Voor een frisse slaapkamer kan je investeren in een goede ventilator. Een ventilator koelt de lucht niet, maar door de luchtstroom heb je wel het gevoel dat een temperatuur een paar graden naar beneden gaat. Let erop dat de ventilator stil is (ook als hij zwenkt),
dat hij genoeg kracht heeft en dat hij misschien is voorzien van een timer of afstandsbediening (zodat je je bed niet uit hoeft mocht je het koud beginnen
krijgen). Als je de ventilator voor een teil met koud water en ijsblokjes plaats, koelt hij beter.

10. Barbecue of eet een slaatje

Zet de oven of het kookfornuis niet aan. Tijdens het gebruik produceren ze warmte. Gebruik de barbecue, of kies voor een koude schotel of een verfrissende salade. Zo geniet je meteen meer van het warme weer.

Bron: mijnbenovatie.be