17
Apr
2019

Vermijd over-verhitting in je woning!

Vermijd over-verhitting in je woning!

VERMIJD OVERVERHITTING IN DE ZOMER!

De lente is in het land, en het wordt straks zomer! En dat is plezant. Maar hogere temperaturen zorgen er ook voor dat het in onze huizen onaangenaam warm kan worden. Hoe kan je oververhitting vermijden? Welke oplossingen bestaan er? En wanneer is zonwering een must?

Op een wolkenloze zomerdag levert de zon een vermogen van 1.000 W/m2. Bij dubbele beglazing dringt de helft van die warmte door tot in de woning. Voor een schuifraam van 6 m2 – een glasoppervlakte die allerminst uitzonderlijk is bij hedendaagse ontwerpen – komt dat neer op een totaal van 3.000 W (6 m2 x 1.000 W x 50%), of evenveel als het vermogen van de radiator die dezelfde ruimte in de winter verwarmt. Deze energie wordt deels opgeslagen in de muren, maar ze zorgt er vooral voor dat de temperatuur van de binnenlucht oploopt.

VERLUCHTEN VOLSTAAT NIET

‘s Nachts kan je – door je ramen open te zetten - de binnentemperatuur met 4 tot 5 °C doen dalen, maar overdag is deze techniek veel minder efficiënt: de buitenlucht is dan nauwelijks minder warm dan de binnenlucht. De enige efficiënte oplossing tegen oververhitting is de zonnestralen te filteren of tegen te houden voor ze op de buitenkant van het glas terechtkomen.

Door de zon buiten te houden, ontzeg je jezelf ook de gratis zonne-energie. En die is in de winter en in het tussenseizoen zeer welkom om de verwarmingskosten te drukken. Het komt er dus op aan het juiste evenwicht te vinden tussen zonnewinsten in het koude seizoen en een comfortabele binnentemperatuur in de zomer. In dat opzicht spelen de correcte dimensionering van de ramen en de juiste keuze van hun oriëntatie en helling een belangrijke rol. Stel dat we bij een zuidgericht dakraam met een hellingshoek van 40° uitgaan van een lichtopbrengst van 100 procent, dan daalt dit tot 30 procent voor een verticaal raam op het noorden. Niet toevallig hebben woningen in Zuid-Europa en Noord-Afrika kleinere glasoppervlakken dan bij ons, of geven ze uit op een schaduwrijke binnenplaats.

BESCHADUWING ALS OPLOSSING

Bij zonwering denken we spontaan aan luiken, screens of andere technische hulpmiddelen. Natuurlijke beschaduwing door een groenscherm of een vast architecturaal element dat als luifel fungeert, kan echter ook een slimme oplossing bieden voor het oververhittingsprobleem. Bladverliezende bomen, bijvoorbeeld, houden de zonnestralen tegen in de zomer, maar laten ze door in de winter. Deze oplossing is ecologisch, esthetisch én goedkoop. Met een eenvoudige berekening kan je bepalen hoe hoog deze bomen moeten reiken en hoever ze van je woning moeten staan, rekening houdend met het traject van de zon en de stand boven de horizon. In het zuiden heeft deze natuurlijke beschaduwing beperkingen (het groenscherm moet volledig dicht zijn), maar in het oosten en het westen (waar de zon lager staat) is het een perfecte oplossing.

Als alternatief voor de ramen op het zuiden kan je een luifel of een oversteek van de bovenverdieping voorzien. Dit horizontaal ‘obstakel’ vormt een efficiënte bescherming wanneer de zon in de zomer op z’n hoogst staat, maar geeft de laagstaande zon in de winter vrij spel, waardoor het zonlicht dus tot in je woning kan geraken. Een combinatie van luifels aan de zuidkant en natuurlijke groenschermen in het oosten en het westen is bijgevolg het interessantst.

ZONWERING

Waar natuurlijke beschaduwing niet mogelijk is of niet volstaat om oververhitting tegen te gaan, moet je zonwering voorzien. Het type zonwering wordt voor elk raam apart bepaald in functie van oriëntatie, oppervlakte, vorm, openingstechniek, bereikbaarheid voor het onderhoud en gebruiksgemak. Welke zonwering is voor jouw woning de beste optie? Daar gaan we volgende keer dieper op in!