Mar
2019
Regenwater: doe er je voordeel mee!
De prijs van drinkwater is op 6 jaar tijd met 64% gestegen! Wie slim is, hergebruikt dus het regenwater voor toepassingen waar drinkwater te duur voor is: een buitenkraan, een toilet of een wasmachine. Wie dat een beetje doordacht doet, kan tot 50% besparen op het drinkwaterverbruik.
Wat kan je doen?
Bij nieuwe woningen of ingrijpende renovaties, waarbij de dakoppervlakte vergroot, is een aparte afvoer voor regenwater en buffering van het regenwater in een put verplicht. Het verzamelde water kan worden gebruikt om een buitenkraan, een toilet of een wasmachine te voeden. Wanneer de put vol is, zorgt een infiltratiesysteem ervoor dat het overtollige water in de bodem dringt. Wie uit eigen beweging in zo’n systeem investeert, kan bij netwerkbeheerder Fluvius (het vroegere Infrax en Eandis) aankloppen voor een premie.
Wat kost de aanleg van een gescheiden opvang?
- De plaatsing van een betonnen regenwaterput van 5.000 liter kost ongeveer 1000 euro.
- Voor een bladfilter betaal je nog eens 400 euro extra.
- Om het regenwater te hergebruiken, heb je daarnaast ook een pomp nodig. Een pomp in de put is de goedkoopste oplossing: die heb je voor zo’n 800 euro.
- Een pompsysteem dat automatisch omschakelt naar leidingwater wanneer de put leeg is, kost 2000 à 2500 euro voor drie aftappunten.
- Wil je ook het toilet of de wasmachine aansluiten, dan heb je uiteraard extra leidingen nodig. Voor het plaatsen van rioleringsleidingen moet je rekenen op ongeveer 20 euro per lopende meter.
Welke premies voorziet de netwerkbeheerder?
- voor de aanleg van een regenwaterput (250 euro)
- voor de aanleg van een gescheiden afvoersysteem (400 euro)
- voor de plaatsing van een installatie voor infiltratie (250 euro) in de ondergrond
De premies van Fluvius dekken de kosten niet. Maar afhankelijk van de installatie kan je wel tot 50% besparen op je drinkwaterverbruik. Bovendien zal de prijs van drinkwater alleen maar toenemen. Uit een studie van de FOD Economie bleek dat de totale drinkwaterprijs tussen 2005 en 2011 met 64% is gestegen.
Is de bodem van je regio geschikt voor infiltratie?
Bron: LiNa Magazine (provincie Limburg)