01
Mar
2019

Is waterstof dé toekomst?

Is waterstof dé toekomst?

Waterstof kan wel eens dé energiebron van de toekomst worden. De huidige PV-panelen produceren in de zomer vaak meer energie dan we nodig hebben, en die elektriciteit gaat nu verloren. Als we die verloren hernieuwbare energie kunnen stockeren - dankzij waterstoftechnologie - en in de winter zelfs inzetten voor verwarming, betekent deze Vlaamse innovatie wellicht een cruciale doorbraak in groene energievoorziening. Dubolimburg en De Huisdokter volgen deze evolutie van nabij.

Een klassiek zonnepaneel zet 18 tot 20 procent van de zonne-energie om in stroom. Als je met die stroom achteraf ook nog water moet splitsen in waterstof en zuurstof, dan gaat er heel wat energie verloren. Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelden daarom een speciaal zonnepaneel dat rechtstreeks waterstofgas maakt uit het vocht in de lucht. Twintig van deze zonnepanelen zouden een gezin een heel jaar lang van stroom en warmte kunnen voorzien.

Waterstof is gemakkelijker op te slaan dan stroom. Om stroom te bufferen heb je dure batterijen nodig die bovendien langzaam leeglopen. Het is dus geen goed plan om elektriciteit te bufferen van de zomer tot de winter. Met waterstof kan dat wel. De waterstof die in de zomer geproduceerd wordt, kan gebufferd worden in een ondergronds drukvat tot de winter. Een gezin zou ongeveer 4 kubieke meter opslag nodig hebben. Dat is de grootte van een klassieke stookolietank.

Lokale energieopwekking in combinatie met opslag in waterstof kan de sleutel worden voor de energietransitie. Niet alleen voor individuele woningen, maar voor appartementsgebouwen en zelfs wijken. De mogelijkheden met waterstof lijken eindeloos.

NADELEN?

Waterstof is niet zonder risico’s. Het gas is net als de meeste brandstoffen licht ontvlambaar. Vooral in gesloten ruimtes kan dat gevaarlijk zijn. Tegelijk is het ook een zeer licht gas. Dat wil zeggen dat het -als het ontsnapt- meteen naar boven stijgt in plaats van boven de grond te blijven hangen. Maar als je er op de correcte manier mee omgaat, zijn de risico’s op ongevallen met waterstofgas niet groter dan met aardgas, zeggen onderzoekers.

Bron: VRT.be