19
Aug
2024

Renovatieplicht: naar label A in 2050

Renovatieplicht: naar label A in 2050

Sinds 2023 werd er een renovatieplicht ingevoerd voor nieuwe eigenaars van een woning met een EPC-label E of F. Die moeten hun woning verplicht renoveren tot minstens label D. En dat binnen de vijf jaar na aankoop. In Vlaanderen gaat het om 38% van alle energieprestatiecertificaten.

Uit cijfers van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) blijkt dat het Vlaamse woningpark nog een lange weg te gaan heeft. Amper één op vier woningen in Vlaanderen heeft al een A- of B-label. In Vlaanderen zijn er intussen net meer dan een miljoen woningen met een geldig EPC-label. 26% daarvan heeft een E- of F-label, en 12% een E-label.

Naar label A in 2050

Label D is slechts een eerste tussenstap om onze woningen klimaatneutraal te maken. In 2028, 2025, 2040 en 2045 volgen er een verstrenging. Zo moet je een energieverslindende woning binnen de vijf jaar renoveren naar label C vanaf 2028, naar label B vanaf 2035 en naar label A vanaf 2045. Voor appartementen gelden andere regels: label C vanaf 2028, label B vanaf 2040 en label A vanaf 2045.

EPC-labelpremie

Sinds 2021 kunnen eigenaars van een woning met een E- of F-label een energierenovatiepremie krijgen als ze de woning binnen de vijf jaar renoveren. De zogeheten EPC-labelpremie is enkel geldig voor een woning, woongebouw of wooneenheid met een ondermaatse energieprestatie. Eigenaars kunnen dat aantonen met een energieprestatiecertificaat dat niet van vóór 2019 dateert. Binnen de vijf jaar na datum van het eerste energieprestatiecertificaat, moet je woning dan minimaal EPC-label C halen. Wooneenheden – lees: appartementen – moeten label B halen.

Zodra je over een EPC-label E of -F beschikt, kan je bij Fluvius de activatie van de EPC-labelpremie aanvragen. Binnen de vijf jaar moet je dan een EPC laten opmaken waaruit blijkt dat je woning minstens label C behaalt. Dan pas kan je de premie aanvragen. Op de website van de Vlaamse overheid kan je terugvinden op welk bedrag je recht hebt. Energieprestatiecertificaten blijven tien jaar geldig.

Bron: Livios